Nyt fondssamarbejde vil skabe design for alle

Et nyt samarbejde mellem Statens Kunstfond og Bevica Fonden stiller skarpt på design, som vil skabe mere inkluderende oplevelser, når man færdes i det offentlige rum.

Med en helt ny særpulje på 1,5 mio. kroner målrettet universelt design til det offentlige rum, inviterer Kunstfonden kunsthåndværkere og designere til at udvikle mere inkluderende designløsninger, som har både æstetisk, funktionel og oplevelsesmæssig kvalitet. De tværfaglige projektforslag skal kunne realiseres inden for 50.000 kr. til 500.000 kr. 

Mads Quistgaard, designer og medlem af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design siger: 

”Godt design er ikke noget eksklusivt. Godt design er for alle. Netop fordi vi omgiver os med design hele tiden, er det vigtigt, at de designløsninger som bliver lavet til det offentlige rum har høj kunstnerisk kvalitet. Vi skal ud over de blinde vinkler som let kan opstå, når vi designer med udgangspunkt i vores egen erfaringsverden, og det hjælper universelt design os med. Det er derfor en stor glæde at samarbejde med Bevica Fonden om at sætte fokus på vigtigheden af universelt design. Vi håber, at der vil være mange kunsthåndværkere og designere som bliver inspireret og får lyst til at gribe muligheden for at udvikle nytænkende og inkluderende projekter.” 

Nye samarbejder i designprocessen 

Når det handler om at designe løsninger til det offentlige rum kan man komme til at overse eller ignorere andre menneskers perspektiver, erfaringer og oplevelser, og lige præcis dét rum, som skulle være for alle, kan ende med at opleves ekskluderende. Det er virkeligheden for mange ældre, mennesker med bevægelseshandicap, blinde eller andre med funktionsnedsættelse. Universelt design kan hjælpe med at sikre et mere åbent og favnende blik, som tænker medborgeres udfordringer og virkelighed aktivt ind i designprocessen.  

Særpuljen skal inspirere til innovative tværfaglige projektforslag, som på en gang vil være med til at skubbe til faggrænser, udforske håndværk, materialer og konventioner, og samtidig tilskynde helt nye samarbejder mellem udøvere, virksomheder og aktører, der normalt ikke engageres i designprocessen, fx personer med funktionsnedsættelse og de foreninger, organisationer og institutioner, der arbejder for og med dem.  

Samarbejdet med Bevica Fonden inkluderer en række workshops, adgang til konkrete redskaber og mulighed for faglig sparring om universelt design for de designere og kunsthåndværkere, som får ender med at modtage tilskud.

Kom til workshop

16. august er der gratis digital workshop om universelt design. Her kan interesserede designere og kunsthåndværkere få en konkret indføring i universelt design og en række redskaber til at tænke og arbejde med, som kan være med til at kvalificere deres projektideer.  

Ansøgningsfrist til puljen er 2. september 2021. – Ansøgningsfristen er overskredet.

Tilmeld dig workshoppen her og læs mere og ansøg “Puljen til universelle designløsninger.”

Pressemeddelse