Forskningscenter for Handicap og Beskæftigelse – et bedre match imellem personer med bevægelseshandicap og arbejdsmarkedet
Forskningsprojektet fokuserer på arbejdsmarkedet. Projektet kortlægger og analyserer kompetencer og ressourcer blandt personer med bevægelseshandicap, jobcentrenes beskæftigelsesindsatser og arbejdsgivernes holdninger og adfærd over for personer med bevægelseshandicap. Det sker gennem gennem spørgeskemaundersøgelser og casestudier.
Den nye viden skal omsættes i ”innovationsværksteder”, hvor interessenter på området inviteres til at hjælpe med at finde nye og mere effektive løsninger, der kan forbedre beskæftigelsessituationen for mennesker med bevægelseshandicap.
Livet med bevægelseshandicap fra et børne- og ungeperspektiv – afsluttet 2024
Trods forskellige former for støtte og mål om inklusion og ligestilling, står børn og unge med bevægelseshandicap stadig over for en række barrierer, som er til skade for deres livskvalitet, sociale inklusion og selvstændighed.
Dette overordnede problem, kombineret med manglende bevidsthed om den unikke viden og de særlige ressourcer hos disse børn og unge har dannet afsættet for fokus i dette forskningsprojekt.
Projektet har som helhed genereret en række resultater.
Blandt andet ph.d.-afhandlingen, bogen Livet med mobilitetshandicap. Børns og unges perspektiver fra Akademisk Forlag af Emil Falster.
Resultaterne fra projektet blev desuden formidlet i en række korte videoer, som kan ses her.
Projektet blev endeligt afsluttet i 2024 og er gennemført på Roskilde Universitet Roskilde Universitet, Institut for Samfundsvidenskab og erhverv, af forskerne Emil Falster (ph.d.), Signe Fjordside (post.doc) og Isabella Vagtholm (forskningsassistent). Projektet blev ledet af professor Hanne Warming.
Sund og Aktiv Livsstil for Børn og Unge med Bevægelseshandicap
Formålet er at skabe viden om, hvordan danske kommuner kan skabe og understøtte mulighederne for, at børn og unge med bevægelseshandicap kan deltage i fysisk aktivitet, leg og bevægelse.
Projektet udføres i samarbejde med en række danske kommuner, hvor der afdækkes barrierer og facilitatorer af betydning for målgruppens muligheder for at deltage i fysisk aktivitet. I forlængelse heraf udvikler og afprøver deltagende kommuner nye modeller og løsninger på tværs af sektorer, forvaltninger og fagligheder. Erfaringerne herfra omsættes til anbefalinger, der kan kvalificere kommunernes indsats på området. Erfaringerne omsættes også til handlingsplaner, der kan danne udgangspunktet for lignende udviklingsprocesser i andre danske kommuner.
Et call for den gode forskningsidé
Projektperiode
2018-2022Bedømmelsesudvalg
Thomas Sinkjær, dr.med. og ph.d., professor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet, og generalsekretær i Videnskabernes Selskab samt bestyrelsesformand i Bevica GruppenSusanne Olsen, landsformand for Dansk Handicap Forbund og bestyrelsesmedlem i Bevica Fonden
Marianne Kofoed, direktør i Bevica Fonden
Tony Bech, tidl. chefkonsulent i Danske Handicaporganisationer
Sigrid Stilling Netteberg, tidl. formand i Sammenslutningen af Unge med Handicap
Bevillingsramme fra Bevica Fonden
12,75 mio. kr.Kontaktpersoner
Marianne Kofoed, direktør, Bevica Fonden, mko@bevica.dkThomas Bredgaard, professor MSO, Aalborg Universitet, thomas@dps.aau.dk
Hanne Warming, professor ved Roskilde Universitet, Institut for Samfund og Erhverv, hannew@ruc.dk
Thomas Skovgaard, lektor ved SDU, Institut for Idræt og Biomekanik, tskovgaard@health.sdu.dk